Vuoden alusta ulkopoliittisen instituutin (UPI) johtajana aloittava Teija Tiilikainen hyökkäsi presidentin valtaoikeuksia vastaan jo ennen virkakautensa alkamista; Tiilikaisen kokoomuslainen tausta ei jäänyt hämäräksi.

Kyllähän mielipiteitä saa olla ulkopoliittisen instituutin johtajallakin, mutta tuossa asemassa soisi kannanotoissa olevan jotakin järjellistä logiikkaakin mukana. Nyt Tiilikainen perustelee presidentin vallan riisumista sillä, että sitä on jo riisuttu enemmän kuin kansalaiset ymmärtävätkään. Kokoomuslaista talouspolitiikkaa tuo kyllä muistuttaa hyvin läheisesti: kenelle on vähän annettu, pitää ottaa loputkin pois.
Kokoomuslaista politiikkaa Tiilikaisen logiikkaa muistuttaa siltäkin osin, että kansalaisten on todettu haluavan vahvan presidentin, joten siitä pitää päästä eroon; niitä kuuluisia korvia käytetään oleellisesti eri tavoin, kuin tavallinen kansalainen ymmärtääkään.
Keinoksi Tiilikainen kaavailee suorasta presidentinvaalista luopumista. Hän ei kuitenkaan kerro, mikä instanssi sen mahdollisesti tekisi, se kun on perustuslaissa säädetty ja muuttaminen olisi ilmeisesti ulkopoliittisen vallanjaon muuttamistakin vaikeampaa. Tuskinpa 17-jäsenisen perustuslakivaliokunnan mielipide pystyy "tulkitsemaan" sanamuotoa "..valitaan välittömällä vaalilla.." joksikin muuksi.

Tuollainen avaus virkakaudelle ei Tiilikaiselta ehkä ollut paras mahdollinen. Ei Cervantesin Don Quijotekaan sankaruutta saavuttanut omassa taistelussaan.