Jyväskylän valtuuston pj Pauli Partanen harmitteli Jyväskylän kaupunkilehdessä 23.12. valtuuston pitkistä kokouksista syntyneitä kustannuksia. Siltä osin olen Partasen kanssa samaa mieltä, että valmistelu pitäisi tehdä muissa elimissä. Minä jopa huomautin 3.11.08 -kokouksessa, että valtuusto on siihen liian raskas foorumi. Siitä huolimatta suuret puolueet - Partanen itse niitten mukana - päättivät, että Perussuomalaisten kannat esitetään valtuuston kokouksissa. Valmisteluelimiin meitä ei huolittu mukaan. Siitä jopa äänestettiin, ja Partanen itse oli mukana sulkurintamassa.
Toivottavasti Partanen ei tarkoita kritiikkinsä kärjellä, että Perussuomalaisten tulisi vaieta "seurakunnassa".

Oma osansa kustannusten nousulla oli silläkin, että suuret puolueet - Partanen itse järjestelytoimikunnan vpj:nä - päättivät kahdeksan ylimääräisen valtuutetun valitsemisesta sekä vihreille poliittisena kaupankäyntinä annetusta ylimääräisestä valtuuston vpj:n toimesta. Kun noiden lisäksi vielä suurten puolueitten äänillä päätettiin maksaa valtuustoryhmille avustusta 500 euroa valtuutettua kohti vuodessa, osoittavat puheenjohtajan sormet lähinnä omaan napaan.
Saattoi olla, että Perussuomalaisia ei huolittu valmisteluelimiin nimenomaan siksi, että haluttiin leikata ja keskittää palveluja vähin äänin. Ainakin noin näyttää käyneen, kun lautakunnat ovat yksituumaisesti kaikkien muitten puolueitten edustajien voimin tuollaista politiikkaa toteuttaneet. Keskittämispolitiikkaa tarjottiin jopa keskeiseksi kaupunkistrategiaksi vahvistamatta jääneessä esityksessä.

Koska Perussuomalaisia ei huolittu noihin valmisteluelimiin, jätettiin vaihtoehdoksi vain esittää kritiikkimme valtuuston puhujapöntöstä. Sen lisäksi olemme useissa tapauksissa joutuneet pyytämään hallinto-oikeudelta nk. "toisen mielipiteen". Ei se minunkaan käsittääkseni ainakaan nopein ja halvin keino ole toteuttaa kunnallisdemokratiaa, mutta ei se kuitenkaan saa merkitä nk. tavallisten kansalaisten ja erityisesti heikommassa asemassa olevien etujen ja oikeuksien hylkäämistä.

Olisin toivonut Pauli Partasen muistuttaneen ainakin omia puoluetovereitaan järjestämissopimuksen sitovuudesta esimerkiksi alueellisten sosiaaliasemien sulkemisessa ja keskittämisestä vanhan kaupungin ydinkeskustaan; minun nähdäkseni tuolla tavalla ei turvata lähipalvelujen sitovasti sovittua säilyttämistä. Jos siihen vetoaminen on niitä "poliittisesti merkityksettömiä jaaritteluja", joita puheenjohtaja aikoo panna kuriin tammikuussa, niin omasta puolestani totean asioitten "valmistelun" siirtyvän enenevässä määrin hallinto-oikeuksiin. Omaan syntikuormaani sitä en kuitenkaan ota, koska se on seurausta Jyväskylässä omaksutusta "hallinnon oikopolkujen" käytännöstä. Äänestäjät aikanaan arvioikoon, pitäisikö seuraavassa valtuustossa olla Perussuomalaisia enemmänkin, ja kuinka paljon enemmän. Valtuutettujen määrähän ainakin vähenee noitten ylimääräisten kahdeksan verran.