Jyväskylän Tilapalvelun (liikelaitos) tilaamassa palveluverkkoselvityksessä suositellaan sosiaaliasemien keskittämistä entiseen KELA:n kiinteistöön. Keskittäminen kuulemma lyhentää jonotusaikoja.
Pari vuotta sitten keskitettiin terveyskeskuksen näytteenotto Yliopistonkadulle, nyt sieltä selviää jo runsaan tunnin jonottamisella. Tosin esim. säynätsalolaisilta kuluu runsas puoli tuntia sivuitse päästäkseen sinne jonottamaan. Eivätkä asiakkaan/asukkaan kustannukset sillä ainakaan vähentyneet.

Sosiaaliasemien keskittämisessä käynee samoin. Ja vaikka jonottaminen itse asemalla lyhenisikin, vaihtuu se aika "jonottamiseen" nykivässä ja kallistelevassa bussissa. Vähintään palveluun kuluva kokonaisaika ja asiakkaan/asukkaan kustannukset kasvavat. Erityisesti sosiaalitoimessa tuo asiakas on tyypillisesti henkilö, jolla ei liiemmälti olisi varaakaan noihin ylimääräisiin matkakustannuksiin.
Kovin uskottava ei ole kaupungin säästökään, kun keskussosiaaliasemaksi valitun rakennuksen vuokra on n. 360.000 euroa vuodessa; konsulttiselvityksessä kustannuslisäksi saatiin kylläkin "vain" 60.000 euroa. Ilmeisesti laskelmassa käytetty samaa periaatetta kuin neuvoloiden lakkauttamisessa: tyhjilleen jäävät vanhat tilat tuottavat kustannussäästöjä. Jos noin on, niin omakotitalonsakin saa helposti kuoletettua siirtymällä vuokra-asuntoon, tulee sen omakotitalon käyttömenojen verran säästöä.

Kyllä palvelujen keskittämiselläkin saattaa syntyä todellista säästöäkin, tarvitsee vain siirtää se niin kauas, että asukkaat eivät enää hae ko. palvelua. Varsinkin jos kustannukset lasketaan vain kaupungin kannalta eikä huomioida asukkaan matkakustannuksia. Kaupunki siis voi hyvin, asukkaille ei käy yhtä onnellisesti.