YLE:n Silminnäkijä -ohjelma kertoi eilen löytäneensä pitävän näytön sille, että PM Matti Vanhanen on saanut huomattavan tavaraerän hänen vaaliavustuksiaan maksaneelle Nuorisoasunnot -säätiölle rakennuksia urakoineelta yhtiöltä. Vanhanen itse oli säätiön hallituksen puheenjohtajana päättämässä noitten kohteitten urakoitsijoista.

Nyt kyse ei ole vain pääministerin "vaillinaisista muistikuvista", kyse on paitsi pääministerin uskottavuudesta, myös selvästä veropetoksesta, vaikkakin oikeudellisesti ehkä vanhentuneesta. KRP aloittikin välittömästi tutkinnan asiasta.
Vaatimukset ainakin pääministerin erosta saivat uutta potkua. Vanhaselle tuli kiire etsiä uskottava selitys tapahtuneelle, ja hän ilmoitti antavansa lehdistötiedotteen tänään klo 12.30.
YLE ei kuitenkaan ole antanut Vanhasen pyytämiä yksityiskohtia julkistamastaan tiedosta. On syytä epäillä - pidän jopa todennäköisenä -, että lahjoitettuja tavaraeriä on useampia; toistaiseksi NCC on kiistänyt oman osallisuutensa. Jos Vanhanen tunnustaa ja selittää yhden, on toimittajalla esittää dokumentit toisesta. Ja riittääkö vielä sekään.
Vanhasen lähtölaskennassa on menossa viimeiset sekunnit.

Silminnäkijä -ohjelman ajoitus on täydellinen: tänään käydään eduskunnassa keskustelu vanhusturvan välikysymyksestä, huomenna PM:n tiedonannosta vaalirahoituksesta. Eduskunta siis äänestää kahdesti hallituksen luottamuksesta.
Kokoomuksella ei ole kovin suurta pelivaraa, kun tänään julkistettiin myös sen oman suurrahoittajan TT-säätiön omaperäinen kirjanpitokäytäntö: tarkkojen summien sijasta avustuksia on merkitty X-summina. Useammalle taholle on annettu X-miljoonaa euroa avustusta, mutta jo julkistetuista kokoomuksen ja keskustan vaaliavustuksista ei ole mitään mainintaa. Nk. "luova kirjaustapa" on johtanut jopa 12 miljoonan euron tasevirheeseen vuonna 2006.

Vaalirahakohua ei saa enää tukittua; nyt on menossa kilpajuoksu, kuka onnistuu julkaisemaan mehevimmät uutiset. Kun kisa tulee noin painavilla julkistuksilla jo kokoomuksen omalle takapihalle, on viisainta kääntää kuppi nurin. Ja toivoa, että hallituksen kaatuminen päättäisi kilpailun.
Vihreille onkin jäämässä käteen koko sotkun MustaPekka: se ehätti julistamaan täyden tukensa vaalirahasotkussa pahiten ryvettyneelle Vanhaselle. On melkoisen paradoksaalista yhtä aikaa vaatia avoimuutta ja tukea sen suurinta ongelmaa. Uskottavuutta tuolla tavalla ei saa muulle kuin teesille, että ministeriauton kyyti kelpaa millä tahansa ehdolla.

Lisäys klo 14.45:  Vanhasen mukaan rakennusliikkeiltä on tilattu vain yksi erä "tuppeen sahattua koivua kirjahyllyä varten".
Avoimeksi jäi, että tilaus olisi muulta toimittajalta ja laskutettu rakennusliikkeeltä. Se olisi jopa uskottava - ja sen voisi selittää muiden virheeksi.
Nyt pallo on YLE:llä. Dokumentteja on tuotava esille. Niitä myös KRP perännee ohjelman toimittaneelta Ari Korvolalta.