EU-vaalit saivat aivan uutta vipinää heti kun Timo Soini asettui ehdolle; ilmoitti samalla osallistuvansa myös EK-vaaleihin 2011 ja palaavansa kotimaan politiikkaan jos tulee valituksi. En hetkeäkään epäile, etteikö tulisi.
Valtakunnallisesti yli 130.000 ääntä saaneen Soinin kimppuun hyökättiin kaikista mahdollisista suunnista ja kaikilla kuviteltavissa olevilla perusteluilla. Eivät purreet, päin vastoin. Mitähän se olisi maksanut, jos tuon julkisuuden olisi joutunut rahalla ostamaan?

Vipinää näyttää tulleen myös äänestäjiin. Kun vielä yksi ennakkoäänestyspäivä on jäljellä, on äänestäjien määrä jo ylittänyt n. 10%:lla edellisten EU-vaalien aktiivisuuden. Yleisesti on ainakin ennakoitu, että äänestysaktiivisuuden nousu hyödyttää Perussuomalaisia. Olen halukas uskomaan noihin ennusteisiin.
Keskustan asemaa heikentää se, että äänestysaktiivisuus on noussut etenkin pääkaupunkiseudulla, Timo Soinin kotikentällä. Kepun vahvoilla alueilla se on alentunut siinä määrin, että Matti Vanhanen kävi Joensuussa patistelemassa joukkoja vaaliuurnille. Se olisi toivottavaa, olihan Pohjois-Karjala myös Perussuomalaisille vahvaa aluetta. Uskon, että pohjoiskarjalaiset tietävät, ketä kannattaa äänestää.

Keskustan asema on käymässä entistäkin tukalammaksi. Nyt puoluetta "lähellä oleva" Maaseudun Tulevaisuuskin ennustaa teettämässään gallupissa kepulaisten jäävän kahteen paikkaan, samaan PS-KD -vaaliliiton kanssa; Iltasanomat uutisoi tuon tuloksen katastrofiksi.
Iltasanomat lienee oikeassa; kaukana ei olisi ylimääräisen puoluekokouksenkaan koollekutsuminen vaihtamaan puheenjohtajaa. Antti Rantakangas on ainakin jo aloittanut oman kampanjansa nousemalla toistuvasti julkisuuteen puoleen keulakuvaksi. Paula Lehtomäellä oli jo oma etsikkoaikansa, mutta jättäytyi kulisseihin ja on sen jälkeen ollut ympäristöaktiivisena ministerinä lähinnä piikki kepulaisten lihassa. Uutta nousu noista asemista on vaikea kuvitella.

Katastrofitunnelmissa elettäneen Vihreissäkin; ministeriksi siirtyvällä Anni Sinnemäellä ei ole viran vaatimaa uskottavuutta, ei juuri karismaakaan EU-vaalien veturiksi.
Oman varjonsa vihreitten tulevaisuuteen antaa myös uusi Piraattipuolue, joka on jo kerännyt vaaditut 5.000 kannattajakorttia ja jättänyt rekisteröintihakemuksensa OM:lle. Kannattajakunta on pääosiltaan yhteinen Vihreitten kanssa. Ei vaikuta realistiselta odottaa, että he vielä suurin joukoin rynnistäisivät vaaliuurnille äänestämään entisen puolueensa edustajia; Vihreitten haaveet toisesta paikasta saanee jo unohtaa. Aika näyttää, kuinka paljon uusi puolue syö kannatusta seuraavissa EK-vaaleissa. En yllättyisi, jos tuleva 3%:n kynnys ylittyisi. Vihreitten kannatuksesta häviäisi siinä tapauksessa n. kolmannes.