Keskustan EK-ryhmän puheenjohtaja Timo Kalli tuskin arvasi, minkä pandoran lippaan meni aukaisemaan tunnustamalla TV-haastattelussa jättäneensä osan vaalituistaan ilmoittamatta - siitä kun ei ollut mitään sanktiota.

Ensimmäiseksi tarkistettiin kepun omat housut; niistä löytyi hämmästyttävän paljon KMS:ää.
KMS puolestaan haiskahti vahvasti Nova Groupilta, jota verottaja hakee nyt konkurssiin. Helsingin käräjäoikeus keskeyttikin yhtiön viime joulukuussa alkaneen yrityssaneerauksen, kun 3,7 Me liikevaihdolla oli muutamassa kuukaudessa saatua aikaan 3 Me tappiota lisää.
Uusi luuranko kepun kaapista paljastui viikko sitten, kun MTV sai haltuunsa muistion, jossa oli yksilöity yhtiön antamat vaaliavustukset; kepun osuus oli yli 320.000 euroa, n. kaksikertainen aikaisemmin ilmoitettuun verrattuna.

Kepulainen pitkän linjan poliitikko Mikko Pesälä ohjeisti aikoinaan kollegojaan, "jos mikään muu ei auta, kannattaa kokeilla totuutta". En vieläkään usko Pesälän tarkoittaneen, että ensin pitäisi kokeilla kaikki muu. Noin se kuitenkin kepussa on näköjään ymmärretty. Puolueen johto ryhtyi osoitteleman tosiaan vakuuttaen, etteivät he itse tienneet asiasta, mutta joku muu kyllä ehkä tiesi.

Nurkkaan ahdistettu puolue päätti puolustautua avoimuudella ja tarjoutui julkaisemaan kaikki yli 5.000 euron avustukset; niinhän puolueen edustajien olisi alun alkaenkin pitänyt tehdä. Tosin vaalirahoituslain mukaan raja on 1.500 euroa. Ehkäpä he olisivat julkaisseetkin, mutta kun puolue salasi heiltä tiedon rahojen alkuperästä.
Nyt jälkikäteen täytetty velvoite toi ensimmäisenä esiin, että myös työnantajaleirin TT-säätiö oli avustanut puoluetta 150.000 eurolla. Se selitettiin vastavedoksi SAK:n paljon kohua herättäneestä öykkäri-kampanjasta.

Vielä tuonkin jälkeen jäi kepun päämajaan avaamattomia kaappeja. Luurankoja näyttää olevan niissäkin. Uusimpana uutisena kerrottiin, että se olikin PM Matti Vanhanen itse, joka neuvotteli Nova Groupin kanssa avustuksista. Vanhanen ei vain aikaisemmin sattunut muistamaan sitä, eikä tietysti myöskään summia. No, kerrankos sitä sattuu, että miehen muisti palailee pätkittäin, mutta onko se nimenomaan pääministerille suotava ominaisuus.

Hyvin kuvaavaa kepun Via Dolorosolle oli puoluesihteeri Jarmo Korhosen esiintyminen TV-uutisten spotissa tuon tiedon johdosta. Eräs nettikeskustelija ihmetteli jo "ääneen" Korhosen kasvojen tanakkaa punerrusta, "miten noin rehellinen mies osaakin olla niin syyllisen näköinen".
Itse ihmettelin samaa, vaikkakin eri sanakääntein.