YLE:n MOT-ohjelma selvitteli 20.4. puolueitten rahoituslähteitä; mm. ammattiyhdistykset rahoittivat SDP:tä suoraan n. 400.000 eurolla ja Vasemmistoliitoa 50.000 eurolla. Jako 1:8 ei vastaa aivan tarkalleen eduskunnan voimasuhteita, mutta ehkä ammattiyhdistysten sisäisiä kuitenkin.

Ongelma on edelleen sama, mistä mm. Euroopan neuvoston korruptionvastainen työryhmä CRECO on jo antanut Suomelle moitteita. Niin ikään EY-tuomioistuin on tuominnut nimenomaan ammattiyhdistysten omaan toimintaan jopa verohelpotuksien turvin kerättyjen varojen käyttämisen puoluetoiminnan tukemiseen ilman jäsenten hyväksyntää. Korjausten aikaansaaminen on vain osoittautunut yhtä vaikeaksi kuin Fortumin johtajaoptioitten kohtuullistamisessa.

SDP:n puoluesihteeri Ari Korhonen perusteli käytäntöä sillä, että kun muutkin puolueet saavat muilta tahoilta tukea, niin pitää heidänkin saada. Vaikkapa sitten verohelpotuksilla (AY-jäsenmaksut) voideltua. Summakin on Korhosen mukaan vähäinen(?), "vain muutaman prosentin luokkaa puolueen kokonaisrahoituksesta". Jos Korhonen puhuu "niin totta kuin osaa", niin ainakin SDP:n kokonaispotti on paljon suurempi kuin on kuviteltukaan. Tuosta tulee 1-4%:n haarukasta 10-40 miljoonaa euroa vuodessa. RKP:n avokätiseksi, jopa rahanpesulta haiskahtavaksi luonnehdittu vajaan miljoonan euron tuki "Kaksikielisen Suomen säätiöltä" kutistuu tuohon verrattuna suolarahoiksi. Aikanaan se oli jopa ansiona rankkaukselle Kuukauden Limboksi toukokuussa 08.

Summien suuretessa on entiselleen kuitenkin jäänyt dilemma, että kuinka suureksi moraaliseksi ongelmaksi puolueet itse kokevat saamansa rahoituksen, kun jopa lain rikkominen on nähty pienemmäksi pahaksi. Ainakin tuolle jälkimmäiselle tielle on lähdetty.