Hallitus taipui eläkekorotuspäätöksessään; poikkeuksellisen laajaksi paisunut vastustus ei antanut hallituksen edustajille pelitilaa välikysymysäänestykseen, joten ratkaisu oli saatava nopeasti. Kun AY-liike linnoittautui "eläkeiän nostosta ei keskustella" -bunkkeriin, jäi hallitukselle vain eläköitymistä myöhentävien laadullisten vaihtoehtojen hyväksyminen.
Opposition välikysymykseltä putosi pohja pois ja se muotoiltiin uudelleen menettelytavan arvosteluksi. Kristilliset eivät ilmeisesti nähneet siinä virhettä, koska kukaan heistä ei äänestänyt välikysymyksen puolesta.

Myös hallitussopu sai kolhuja; keskustaa kaihersi VVM Jyrki Kataisen lomailu kiistan aikana Egyptissä ja PM Matti Vanhasen jääminen yksinään tappelemaan koko kansaa vastaan. Kokoomuksen johto on näköjään kaventunut yhteen henkilöön; "Mooseksen" poissaollessa puolue harhaili neuvottomana autiomaassa.

Savun hälvettyä on ryhdytty etsimään idean kätilöitä, ja ne löytyivätkin nopeasti valtiovarainministeriöstä. Eräässä nettikeskustelussa tapahtumien kulku kiteytettiin muotoon: Jyrki heitti kivellä ikkunaan ja pötki pakoon, Matti jäi kehumaan, että olipa hieno osuma.
Taidatkos tuon paremmin sanoa!

Ehkä debatti hallituksen sisällä on ollut julkisuuttakin tiukkasanaisempaa, kun Katainen astui nöyränä julkisuuteen tunnustamaan tekonsa. Tekonsa puolustelussa Katainen tuli kuitenkin ampuneeksi toiseenkin jalkaansa; tuleviin veronkorotuksiin ja leikkauksiin vetoaminen sytytti palon uuteen roihuun. Olipa peruste oikea tai väärä, niin ainakin ajoitus oli huono. Kiukkuinen kansa ei hyväksy niitäkään, eikä kovin vastuulliselta tunnu niiden lykkääminen seuraavan hallituksen niskoillekaan.

Kiistan vaikutukset puolueitten kannatukseen selvitettiin nopeasti: keskustan suosio laskee kuin lehmän häntä; eduskuntavaalien ykköspaikan tuoneesta 23,1%:sta on pudottu lähes 5%-yksikköä alapäin. Joka viides keskustaa äänestänyt arvio veikanneensa väärää hevosta. Pääministerikautensa jatkamisen sijasta Vanhasen kannattaisi ehkä ryhtyä arvioimaan mahdollisuuksiaan puheenjohtajakautensa jatkumiseen.
Kokoomus on kyselyn mukaan edelleen eduskuntavaalien aikaisen kannatuksensa tasolla, mutta suosion nousu näyttää pysähtyneen: tammikuisesta huippulukemasta on pudotusta lähes 3%-yksikköä; muutos on yhtä jyrkkä kuin taloudessa. Selityksetkin ovat identtiset talouden kehitystä ennustaneitten selitysten kanssa.