Hallituksen yllättäen ja pyytämättä tekemästä eläkeiän korotuspäätöksestä on pullahdellut sammakoita yhden jo toisen suusta.
Ensin keskustan eduskuntaryhmän pj Timo Kalli näki sen hillitsevän kohuttua maahanmuuttoa. Kallilta näyttää jääneen huomaamatta, että maahanmuuttolain ongelmakohdat koskivat pakolaisille myönnettäviä oleskelulupia, Suomen eläköitymisikä tuskin vaikuttaa siihen sitä taikka tätä.

Ympäristöministeri Stefan Wallin (rkp) puolestaan kiisti Kallin näkemykset noiden kysymysten keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Toisaalta hän myönsi Kallin ajatuksen, että suomalaisten pysyminen pitempään työelämässä vähentää tarvetta maahanmuuttoon.

Superministeri Mauri Pekkarisen mukaan työllistettyjen osuutta täytyy saada suuremmaksi. Kuinka paljon suuremmaksi se sillä nouseekaan, että työn tekee nykyisen eläkeiän ylittänyt nuoremman työttömäksi jäävän puolesta. Olisin kuvitellut Pekkarisenkin havainneen työllistettyjen määrän alenevan mm. yritysten irtisanomisten ja lomautusten kautta, ei työvoimapulan seurauksena. Ainakaan eläkeiän korotus ei liene kaikista akuuteimpia kysymyksiä.

Pääministeriä eduskunnan kyselytunnilla sijaistanut ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen muistutti, että kyse on hallituksen periaatepäätöksestä. Noinko maata hallitaankin, että hallitus keskuudessaan päättää eläkeiän nostamisesta, ja sillä selvä. Käsittääkseni sekin on lainsäädäntäkysymys, jonka ainakin perustuslain mukaan pitäisi kuulua eduskunnalle.
Väyrysen mukaan nyt aloitetaan neuvottelut enää siitä, millä tavalla yksityiskohdat sovitetaan tuohon päätökseen.
Aha.