Hallitus löi päänsä yhteen ja julkisti talouskriisin pelastautumisohjelmansa: Eläkeikää nostetaan asteittain 65 vuoteen. Samanaikaiset uutiset elävästä elämästä kertovat eläköitymisiän laskeneen laman seurauksena.

Eläkeläisten määrän kasvu nähtiin siis talousongelmien keskeisimmäksi tekijäksi. Ratkaisuun pitää sisältyä viesti, että talouskriisi on syönyt eläkerahastot. Taas.
Viimeksihän nuo rahastot hupuloitiin 80-luvun kiinteistökuplassa; kiinteistöthän olivat "turvaava vakuus", ja siksi turvaavaa vakuutta vaatineet eläkesijoitukset nähtiin sopivaksi lähteeksi kuplan kasvattamiseen. Kiinteistöjä ostettiin ja myyntiin jopa kahdesti saman päivänä, ja jokaisella kierroksella hinta nousi rutakasti.

Nuo kiinteistökuplaan pumpatut eläkerahastot täytettiin kansaneläkkeen perusosan kaksinkertaisella vähennyksellä työeläkkeistä ja taitetulla indeksillä. Eläkkeiden määritteleminen tämän laman polttavimmaksi ongelmaksi antaa aiheen olettaa, että tuo ei jää ainoaksi, eikä pienimmäksi eläkeläisten pussin kouraisuksi.

Ajankohtaisen kakkosen haastattelema PM Matti Vanhanen kertoi uskovansa nyt nähdyt lomautukset ja irtisanomiset väliaikaisiksi, ja yli 55-vuotiaidenkin palaavan työelämään vuoden-kahden kuluttua. Aika näyttäköön, kuinka hyvin Vanhasella ja VVM Jyrki Kataisella on talousasiat hallinnassaan. Ainakin maailman arvostetut talousinstituutiot, mm. Maailmapankki IMF mukaan luettuna, povaavat tästä lamasta pitkäaikaista, eikä sen pohja ole vielä nähtävissäkään. Aikaisempien V- ja U-lama -ennusteiden sijasta puhutaan jo L-lamasta; tuotanto romahtaa ja jää selvästi aikaisempaa alhaisemmalle tasolle.
Ainakin tähän mennessä nähty "notkahdus" lähentelee suuruudeltaan - jopa 10-15% BKT:stä - edellistä Harri Holkerin "hallittua rakennemuutosta", ja sen perusteella oma veikkaukseni on, että nyt työpaikkansa menettäneet/-vät yli 55-vuotiaat eivät palaa enää työllistettyjen luokkaan. Tuohon suuntaan viittaavat myös tämänpäiväiset työllisyysluvut: työllisyys - nyt 2.454.000 - vähentyi 26.000 vuoden takaisesta luvusta, työvoiman ulkopuolella olevien joukko kasvoi 45.000.

Lisäys 26.2.09  Tilastojen mukaan 60-63 -vuotiaista n. 80% on ennenaikaisella eläkkeellä. Jos ikääntyvien terveysoloissa ei tapahdu oleellista muutosta tulevina vuosina, tuo osuus tuskin laskee. Ainakaan terveyudenhoidon leikkaukset eivät ole vaikuttamassa siihen suuntaan.
Onkohan hallitus aivan varma, että 20% ikääntyvistä riittävät pelastamaan kansakunnan lamasta?

PM Vanhanen myönsi, ettei AY-liikkeen edustajien kanssa keskusteltu asiasta, koska sen ei uskottu suostuvan muutokseen. Tuolta osin hallituksen arvaus oli ilmeisen oikea, mutta mitä tämän hallituksen hallitokulttuurista kertoo periaate, että asiat valmistellaan salassa ja toista mieltä olevien kantaa ei kysytä.