Eilisissä Keski-Suomen maakuntauutisissa kerrottiin TE-keskusten valmistautumisesta lamaan. Valmistautuminen oli aloitettu jo alkukesästä kun huomattiin yrityshakemusten romahtaminen.
Viesti ei näköjään kulkeutunut valtiovarainministeriöön saakka, kun vielä loka-marraskuussa ministeri Jyrki Kataisen suulla vakuutettiin tulossa olevan vain pieni notkahdus, josta Suomen vahva talous selviää ilman erityistoimenpiteitä.

Ei näyttänyt viesti kulkeneen hallituksen suuntaan edes energian kulutuksen laskusta; n. 4%:n pudotus on suurempi kuin koskaan sotavuosien jälkeen. Asuminen ja liikenne säilyi edellisen vuoden tasolla, mutta teollisuuden sähkönkäyttö romahti peräti 7%.
Noin vahvat laskukauden signaalit eivät voineet jäädä huomaamatta. Halvaantuiko hallitus huonojen signaalien edessä, vai uusittiinko tietoisesti edellisen kokoomuslaisen valtiovarainministerin "Suomi ei devalvoi" -menetelmä?

Sunnuntaisessa Helsingin Sanomissa arvioitaan esittäneiden taloustieteilijöiden yhteinen viesti oli, että hallituksen kaavailemat elvytystoimet ovat sekä liian pieniä, että ehdottomasti myöhässä. Nythän vasta keräillään ehdotuksia sopivista kohteista, toteutukseen päästäneen loppuvuodesta tai joskus ensi vuonna. Elvytyksen sijasta silloin jouduttaneen toteuttamaan vahinkojen minimoimista.
Työvoimaviranomaiset ja ammattiliitotkin vain laskevat lomautusilmoitusten määrää, ja työvoimaministeri Tarja Cronberg puhuu yhä työvoimapulaan varautumisesta.
Voi hyvät hyssälät! Missä eriössä Matti Vanhasen hallitus ja yleisemminkin ministeriöt elävät?

Viimeisimpänä lenkkinä lamauutisten ketjussa kerrottiin juuri Nokian tuloksen romahtamisesta ja 700 miljoonan euron talouskuurista; "Irtisanomisilta ei voida välttyä", kertoi tj Olli-Pekka Kallasvuo.
Aikaisemmat toinen toistaan suurinumeroisemmat uutiset lomautuksista, irtisanomisista ja YT-neuvotteluista ovat nekin koskeneet vain suuryrityksiä. Verhon takana on yhä niiden laajat alihankintaketjut, huomattavilta osin yhdestä ostajasta riippuvat pk-yritykset. Niissä ainoa, mikä joustaa, on yrittäjän oma jääkaappi. Valonkin sammuessa jätetään konkurssihakemus.
Suuria henkilövähennyksiä niissä ei yksittäisenä tapauksena synny, mutta pienistä puroista suuretkin virrat syntyvät.

Nuo alihankintaverkoston pk-yritykset kuitenkin muodostavat suuryritystenkin kasvualustan. Jos se(kin) romahtaa, ei uudelle kasvulle ole edellytyksiäkään; kaikki on aloitettava alusta.
Jo nyt voi jokseenkin varmasti sanoa, että lamasta tulee sekä syvempi että pitempi kuin uskallamme ajatellakaan; BKT:n parin prosentin "notkahdus" päätynee lähemmäksi 10%:n monttua, ellei sitä syvemmäksi. Kuntatalouden osa on väistämättä vielä tuotakin huonompi.
Toivottavasti olen väärässä.