Ulkoministeri Alexander Stubb käväisi kertomassa venäläiselle kollegalleen Sergei Lavroville, että "Suomi ei ole puolueeton maa."
Hallituksen ulko- ja puolustuspoliittinen selonteko kylläkin väittää muuta. Mutta ehkä se minun huomaamattani on kumottu; sattuneesta syystä en ole viimeaikoina ehtinyt lukea kovinkaan tarkkaan lehtiä, enkä eduskunnan sivuja senkään vertaa. Ainakin Stubbin mukaan tuo kumoaminen on tapahtunut hallitusohjelmalla: "Suomen ulkopoliittinen doktriini on selkeästi määriteltynä hallitusohjelmassa, ja puolueettomuus ei ole osa sitä."

Viikko sitten Venäjä ilmoitti sijoittavansa lyhyenkantaman Iskander-ohjuksia Kaliningradiin vastavetona Puolaan sijoitettavalle NATO:n ohjuskilvelle.
Jään odottamaan, koska annetaan vastaava ilmoitus Pietarin alueen ensiasteen iskuvoiman lisäämisestä. Sitä ennen saattaa - hyvässä lykyssä - "mannertenvälinen nahjuksemme" Matti Vanhanenkin ehtiä esittämään oman "No, ulkoministeri nyt esitti omia mielipiteitään" -kommenttinsa asiasta.

Kokoomuksen "Toivo"-talkoot saivat aivan uutta sisältöä: tuollaisten lausuntojen jälkeen voimme enää vain toivoa parasta.
Rukoilkaamme.

Lisäys 10.11. MTV3 uutisoi UPI:n johtaja Raimo Väyrysen tuesta UM Stubbille: "Ulkopoliittisen instituutin johtaja Raimo Väyrynen pitää ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) Suomen kansainvälistä asemaa koskevaa kommenttia selkeänä kannanottona Suomen harjoittamasta ulkopolitiikasta."
Hallitusohjelmassa on viittaus eduskunnalle tehtävään ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon (kappale 1 sivulta 7); muuta Stubbin lausuntoa tukevaa en sieltä löydä.

Saattaahan olla, että tuon selonteon sisältö on jo Väyrysen tiedossa, mutta eduskunnan en tiedä sitä vielä käsitelleen.
Jos kyse on termien "puolueeton" vs. "sitoutunut" hienoisista nyansseista, on todettava kuin Veijo Meri Jooseppi Keppilästä:
"On se niin kero mies, ettei se siihen paskanna, mihin se kyykistyy."