Maailmanpankki IMF varoittelee, että talousjärjestelmä on romahtamispisteessä; pankkeja sakkaa valtioiden syliin niin uudella kuin vanhallakin mantereella. Islannissa on sosialisoitu jo kaikki pankit ja maan valuutan noteeraaminen lopetettu.
Vähemmästäkin kansalaiset huolestuvat; 90-luvun laman kokemukset ovat vieläkin monen arkipäivän todellisuutta, osalla jopa selviytymistaistelua.

Jutta Urpilainen (sdp) vaati hallitukselta selvitystä, miten finanssikriisi vaikuttaa kuntiin ja julkisiin palveluihin. Hallinto- ja kuntaministeri Mari kiviniemi (kesk) vastasi hallituksen puolesta, ei suinkaan selvittämällä kysyttyjä seikkoja, vaan julistamalla kysymyksen vastuuttomaksi. Kysyjä kuulemma lietsoo sillä uhkakuvia ja pelottelee kuntapalvelujen vaarantumisella.

Kansalaisten epätietoisuus ja huolestuminenkin on hyvin ymmärrettävää, eiväthän edes talousasiantuntijat näytä olevan varmoja missä mennään, ja mihin päädytään. Tiedon puutteessa saavat erilaiset luulot sijaa.
Paras - ja ilmeisesti ainoa - keino luulojen ja huhujen välttämisessä on oikean tiedon jakaminen. Se pitäisi tehdä kysymättäkin, ja tehdä ajoissa. Urpilaisen kysymys ei siis lähtökohtaisestikaan voi olla vastuuton tai edes aiheeton. Jos siinä jotakin vastuuttomuutta halutaan nähdä, on sen liityttävä annettavaan vastaukseen. Ministerin kommentti on siis nähtävä niin, että todellisuuden kertominen tässä vaiheessa on katsottu huonommaksi vaihtoehdoksi kuin kansalaisten jättäminen luulojen varaan. Onko todellisuus siis luultuakin huonompi?

Hallituksen tiedottaminen on tähän saakka ollut "nou hätä, ei koske Suomea" -tasoa. Noin ylimalkaisen selityksen uskottavuutta rassaa sekin, että edellisen kriisin aikana muuan valtiovarainministeri vakuutti pääministerin säestyksellä, että "Suomi ei devalvoi". Suomi vain "kellutti" markkansa 14% alemmalle tasolle.
Tuoreimmassa kommentissaan PM Matti Vanhanen vakuutti euroalueellakin tehtyjen finanssipäätösten olleen vain kansallisia operaatioita; mihin se yhteisön yhteisöllisyys nyt hävisi ja onko euroalueeseen kuuluva Suomi sittenkin niin euro- kuin maailmantaloudestakin riippumaton saareke? Eihän Suomella ole enää itsenäistä päätäntävaltaa rahapolitiikassa; eikä rahapolitiikka sentään täysin riippumatonta finanssipolitiikasta ole.