Sattuman sormi osoitti heti vaalien jälkeen erään pikaista korjaamista vaativan epäkohdan ainakin Jyväskylän terveyspalveluissa; mahdollisesti vastaavaa löytyy muualtakin maasta.
Illan tunteina ilmenneet oireet olisivat minun nähdäkseni tarvinneet ammattihenkilön arviointia, ehkä ohjeitakin. Mutta soitto Jyväskylän terveyskeskukseen omahoitajan numeroon tuotti vain nauhoitetun tiedotteen hoitajan vastauspalvelun ajoista ja kehotuksen soittaa kiireellisessä tapauksessa toiseen numeroon. Siinä numerossa puolestaan pyöri nauhoitettu tiedote aikavarauksia otettavan vastaan arkisin kello 8-9, sekä kehotettiin soittamaan numeroon, johon juuri soitin.

Viesti täytyy ymmärtää Jyväskylän terveyskeskuksen ohjeeksi: "Sairastukaa virka-aikana."
Oireiden vakavuudesta epätietoiselle potilaalle tilanne oli varmasti Kafkamainen. Ja minuutit pitkiä odottaa päivystysnumeron aukeamista aamulla. Vielä pitempiä ne varmasti olivat siinä vaiheessa, kun kuunteli päivystysnumerosta "väliaikamusiikkia" ja tiedoteta: "Meillä on ruuhkaa, palvelemme hetken kuluttua."

Jyväskylässä on näköjään terveyspalvelujen kysyntäongelma päätetty ratkaista rajoittamalla kysyntää. Aivan oikeansuuntaisena tuota menetelmää en pidä. Mielestäni akuutissa tilanteessa on saatava välitöntä informaatiota ammattihenkilöltä vuorokaudenajasta riippumatta. Käsitystäni vahvistaa tuonkin episodin jatko: Runsas tunti siitä, kun ammattihenkilö viimein saatiin livenä langanpäähän, oli potilas jo terveyskeskuksessa ja tuntia myöhemmin letkuissa kiinni. Aivan tavallisesta nuhakuumeesta ei siis ollut kyse.
Siltä osin kiitos ja tunnustus Jyväskylän terveystoimelle, että tuosta yhteyden saamisesta eteenpäin palvelu oli sekä nopeaa että laadukasta.

Kun avasin asiasta keskustelun Keskisuomalaisen nettikeskustelussa otsikolla "Uuden valtuutetun ensimmäinen kysymys", sai se nopeasti palautetta. Osassa kehuttiin aloitteen aiheellisuutta, osassa vähäteltiin sitä. Paljon tuli myös "ohjeita", jotka on luettava "väärin sammutettu" -osastoon.
Kiitokset kaikille kommentoijille. Palaan asiaan nettisivullani kun aloite etenee kaupungin elimissä.