HS julkaisi 7.9. PM Matti Vanhasen kehittelemän vision puutarhakaupungeista: Helsingin ympäristön kaupungit muutettaisiin "hajakeskitetyiksi" puutarhakaupungeiksi, joissa ihmiset asuvat omakotitaloissa lähellä työpaikkoja ja palveluita.
Metropolipolitiikan äänitorveksi ryhtynyt asuntoministeri Jan Vapaavuori puolestaan kiirehti torjumaan Vanhasen vision. Jokin aika sitten hän torjui Vanhasen kannattaman Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhtymän Vihtiin lanseeraaman ideaparkin. Vapaavuoren pirtaan ei mahtunut liike-elämän sijoittuminen Helsingin ulkopuolelle. Ainakaan niin kauas, ettei sitä saa pakkoliitettyä Helsinkiin.
Vapaavuoren argumentti "Lähtökohta ei ole enää perinteinen ydinperhe, jossa on isä, äiti, kaksi kolme lasta ja labradorinnoutaja" on mielenkiintoinen. Jos se on kokoomuksen näkemys, niin kypäräpappi-puolue on tehnyt lähes ideologisen täyskäännöksen. Jos ei ole, niin Vapaavuoren puoluevalinta ei ole mennyt aivan nappiin.

Pientaloasutus vaatii Vapaavuoren kuvailemina pienperheinäkin tonttitilaa keskimäärin 100-200 m2 / henkilö, rivitaloissa omakotitaloja vähemmän. Keskikokoisen 10.000 asukkaan keskus olisi siis 1-2 neliökilometriä. Katu-, puisto- ja liikealueineen keskus olisi n. 5 neliökilometriä, joten ainakin teoriassa Vanhasen idea on mahdollinen.

Vanhasen visio täyttää Perussuomalaisten näkemyksen "Työtä ja palveluja siellä, missä ihmiset asuvat"; tervetuloa, arvoisa pääministeri, Perussuomalaisten linjoille.
Mutta miksi noiden keskusten tulisi sijaita huutoetäisyydellä Helsingistä? Kyllä, arvoisa pääministeri, Suomea on ihan aikuisten oikeasti myös Kehä-III:n ulkopuolella, Ja Hyvinkäätäkin kauempana.
Kannattaa tulla vaikka katsomaan.
Nykyisten tietoliikenneyhteyksien varaan on mahdollista rakentaa sähköinen asiointiverkosto, jolloin keskukset voisivat olla vaikka Pihtiputaan ympäristössä. Liikkumistarve ei juurikaan kasvaisi, koska palvelujen ja työpaikkojen suhteenhan nuo keskukset olisivat omavaraisia. Lisäbonuksena ratkeaisi Helsingin seudun asuntopula ja tonttihintojen karkaaminen tavallisten kansalaisten ulottumattomiin.

Sen sijaan Helsingistä kansainvälistä metropolia haikailevien tahojen missio ei ole tätä aikaa, ei edes tältä planeetalta. Vaikka kaikki suomalaiset pakkosiirrettäisiin Kehä-III:n sisäpuolelle, ei päästäisi vielä edes Pietarin ja Berliinin kokoon.
Kuinka valtaisaa muuttoaaltoa metropoliministeri Vapaavuori Suomeen tavoitteleekaan? Helsingin muuttamisessa kansainvälisen luokan metropoliksi suomalaiset jäisivät vähemmistöksi omassa maassaan.