Kauhajoen koulutragedia on pysähdyttänyt kansakunnan; Jokela ei jäänytkään yksittäistapaukseksi. Nyt voidaan vain odottaa seuraavaa; sen kohdetta ja aikaa ei tiedetä.

Aseiden lupa- ja valvonta-asioista vastaava poliisi oli saanut ilmoituksia YuoTubeen lähetetyistä arveluttavista videoista, ja puhutellutkin tekijää tapahtumaa edeltävänä päivänä. Nyt yleinen syyttäjä käynnistää tutkinnan, olisiko ase pitänyt takavarikoida ja aseenkantolupa peruuttaa. Ilmiselvästi noin olisi pitänyt tehdä, mutta oliko tuossa puhuttelussa ilmennyt jotakin sellaista, minkä vuoksi asia olisi pitänyt harkita toisin kuin tehtiin. Jälkiviisaus on siitä veikeä, että jos ennaltaviisautta olisi tarpeeksi, ei jälkiviisautta tarvittaisi lainkaan.

Oikeuskansleri Paavo Nikula PeV:n eduskunnan auditoriossa 17.3.04 järjestämässä seminaarissa: "Periaatteessa lehtikään ei putoa puusta etteikö se kuuluisi jonkun ministerin vastuulle."
Ensimmäisenä ehätti Liisa Jaakonsari vaatimaan SM Anne Holmlundia kantamaan vastuunsa ja eroamaan. Jaakonsaari on ainakin sikäli oikeassa, että sivistysmaassa ministeri eroaa tuollaisen katastrofin vuoksi.

Tuollainen ei pitäisi olla mahdollista, mutta kun/jos sellainen kuitenkin tapahtuu, on ko. hallinnosta vastuullinen taho jättänyt jotakin sen estämiseksi tarvittavaa tekemättä. Ministeri ei voi piiloutua sen taakse, ettei hän _henkilökohtaisesti_ olisi voinut sitä estää. Ei myöskään sen, ettei hän tiedä/-nnyt, miten sen olisi voinut estää.
Juridinen vastuu edellyttää vähintään tuottamuksellista laiminlyöntiä, mutta poliittinen vastuu on paljon sitä laajempi. Se sisältää myös asiaan liittyvät moraaliset kysymykset. Ministeri arvioi moraalinsa itse. Aänestäjät puolestaan ilmoittavat oman käsityksensä vaaleissa, kukin erikseen omalta kohdaltaan.

Suomalainen poliittinen kulttuuri pitää vastuulliset ministerit viroissaan, tapahtuipa valtakunnassa mitä tahansa. Riittää, että on puuhastelevinaan jotakin, ja asioiden mentyä päin prinkkalaa lausutaan taikasanat "kannan täyden vastuun".   Muuta sitten ei tapahdukaan.
Nyt keskustellaan siitä, mitä Jokelan tapauksen jälkeen olisi pitänyt tehdä. Ei lähes 1,5 vuotta virassaan ollut ministeri voi syyttää tekemättömyydestä vain edeltäjiään.

Jos ministerin eroaminen olisi vakiomenettely, saattaisi se aktivoida ministerit tekemään puuhastelun sijasta jotakin muutakin kuin "kantamaan täyden vastuun". Erityisesti Jokelan valossa Homlund olisi saattanut harkita muitakin toimia kuin vastustaa alle 18-vuotiaiden aseenkanto-oikeutta rajoittavaa EU-direktiiviä. "Rajoitus koettaisiin Suomessa syvästi tunteenomaisena ja voimakkaana reaktiona koko EU:ta vastaan", katsovat Holmlund ja Sirkka-Liisa Anttila portugalilaiselle kollegalleen lähettämässään kirjelmässä.
Tunteenomaisia voimakkaita reaktioita näyttää tuo vapaampikin aseenkanto-oikeus aiheuttavan. Aiheuttaa näköjään paljon konkreettisempaakin.

SM Holmlundin poliittinen vastuu puhutti myös eduskuntaa; VVM Jyrki Katainen ilmoitti antavansa "täyden tukensa" Holmlundille. Muistaakseni hän antoi "täyden tukensa" myös ex-UM Ilkka Kanervalle pari päivää ennen hänen erottamistaan. Ennakoikohan Kataisen sananvalinta tulevia tapahtumia?