Kesäkausi näyttää hiljalleen kääntyvän syksyn vaalikaudeksi, erityisesti hallituspuolueet kierrättävät ministereitään kansan keskuudessa. Hyvä niin.
Hallituksen sisällä hiertää verokysymykset; kokoomus ja keskusta ovat erimieltä veronalennusten aikatauluista, kokoomus ja vihreät alennusten kohdentumisesta. Erityisesti VVM Jyrki Kataisen suurituloisille kaavailema veronalennus hiertää vihreitten sandaaleissa.

Oulussa kansalaisten keskuuteen jalkautunut Tarja Cronberg näki hallitusaseman hyväksi ponnahduslaudaksi kunnallisvaaleihin; sieltä kuulemma voi aidosti vaikuttaa. Esimerkkinä tuollaisesta vaikuttamisesta Cronberg mainitsi 0-maksuluokan säilymisen lasten päivähoidossa.
0-maksuluokka kyllä säilyi, muta ei vihreitten vaikuttamisen vuoksi. Hallituksen päivähoitoesitys - myös vihreitten hyväksymänä - sisälsi 0-maksuluokan poistamisen. Muutos tapahtui eduskuntakäsittelyssä opposition painostuksesta; hallituksella ei ollut varaa antaa niin järeää asetta opposition käyttöön.

Jos vaikuttaminen eduskunnassa oli sitä, mitä Cronberg tarkoitti, niin mitä vihreät hallituksessa tekevät? Hyväksyvät kaiken ja pyrkivät muuttamaan suunnan eduskunnassa?
Sitä voisi kutsua jopa kahdella lehmällä ratsastamiseksi.