Budjettiriihestä pullahti veronalennuksia edistämään "työnteon kannustavuutta" ja "halukkuutta lisäansioihin". VVM Jyrki Kataisen budjettiesitys tarjoaa suurituloisille monikertaisia veronalennuksia pienituloisiin verrattuna. Pienituloisille heruvat roposet - n. 20 euroa kuukaudessa  - kuluvat pelkästään lapsiperheen viikon maitoannoksen hinnannousuihin. Ensi kuun alusta nouseviin terveyspalvelujen hinnankorotuksiin se riitä.

Sinällään ei ole yllätys, että kokoomus ajaa suurituloisten etuja ja tuloerojen leventämistä. Yllätys on, että sitä perustellaan tuloloukkujen poistamisella ja työnteon kannustavuuden lisäämisellä. Jos 1.000 euron verohelpotus houkuttelee suurituloisia hankkimaan lisäansioita, niin tapahtuuko se ylitöillä vai toisen työpaikan avulla? Vai olisiko niin, että heidän työntekonsa ei lisäänny, siitä maksettu palkka kylläkin. Samasta työstä enemmän rahaa, ja siitä iso osa yhteisestä pussista?
Harri Holkerin aikoinaan viitoittama "verotus kevenee - erotus levenee" -linja sai jatkoa.

Katainen ei näköjään edes tiedä, missä ne kannustinloukut ovat. Suurituloiselle jää ilman verohelpotuksiakin itselleen jotakin käteen jokaisesta lisää tienaamastaan eurosta. Pienituloiselle ei jää mitään: joka ikinen lisäeuro nettotuloissa - tuonkin veronalennuksen parikymmentä euroa kuukaudessa - vähennetään täysimääräisesti heidän sosiaalietuuksistaan, asumis- ja toimeentulotuesta.
Kuinka kannustavana sitä pidätte, arvoisa valtionvarainministeri?