EKP nosti ohjauskorkoa kiihtyneen inflaation vuoksi. Nyt nostetiin 0,25 %-yksikköä, myöhemmin syksyllä lienee odotettavissa uusia korotuksia. Erityisesti energian ja ruuan hinta ovat ryöstäytyneet nostaen vuosi-inflaation jo 4 %:n tasolle, kaksinkertaiseksi EKP:lle asetettuun tavoitteeseen nähden.
Sinällään koron nosto on oikea keino hillitä ylikysyntää, mutta tässä taloudellisessa tilanteessa se on väärä lääke EU-alueen ongelmiin. Niin energian kuin ruuankin ylikysyntä on lähinnä Aasian markkinoiden ongelma, ja globaaleilla markkinoilla se näkyy hinnannousuna myös Euroopassa. Euroopan koronnostolla ei tuota Aasian kysyntää hillitä, sillä kylläkin nostetaan kustannustasoa - ja siten inflaatiota - Euroopassa.

Euroopassa ja erityisesti Suomessa on jo nähtävissä kysyntälaman oireita; mm. konkurssien määrä on nousussa. Korkojen nostamisella vain kiihdytetään tuota kehitystä; kohonneitten kustannusten kanssa kamppaileville yrityksille pienikin lisärasitus voi olla kohtalokas.
Ruuan hinnan nousu on vaikuttanut myös rehuviljan hintaan, mikä on paikoilleen juuttuneiden tuottajahintojen ohella vienyt etenkin sianlihan tuotannolta kannattavuuden. Ilmassa on jo katastrofin ainekset, kun kasvatettaville porsaille ei ole enää tarpeeksi ottajia; potsit lihovat ylikokoisiksi porsittajien käsissä. Sikafarmari-ministeri Sirkka-Liisa Anttila kutsuikin jo kriisikokouksen koolle etsimään ongelmaan ratkaisua. Apua huudettiin EU:sta: Sen kuulemma pitäisi poistaa ruuan ALV kokonaan. Pari kuukautta sitten - vappupuheessaan - Anttila moitti ruuan ALV-alennuksen aikaistamista vaatineita. Ministerin muisti ei taida ulottua tuonne saakka? Ja näyttääpä Antilalla sianlihakin muuttuneen vihannekseksi tai ainakin vähärasvaiseksi.

Sikäli Anttila on oikeassa, että suomalaisille oikea "lääke" olisi energiaverojen ja ruuan ALV:n alentaminen. Sille on kuitenkin ainakin Anttilan ja VVM Jyrki Kataisen mukaan esteenä EU:ssa sovittu verojen pitäminen entisellään. EU siis estää suomalaisia käyttämästä niitäkin vähiä keinoja kansallisen ongelman ratkaisemiseen, mitä sille on jäänyt direktiiveillä määrätyistä. Areenalle astui se kuuluisa "On Sovittu".
VVM Katainen on kansalaisille selityksen velkaa: olivatko suomalaiset edustajat todella sopimassa tuollaisesta, vai saneltiinko se suomalaisten kannasta huolimatta. Ja missä vaiheessa Suomen ALV:n tasosta päättävä eduskunta on saanut ilmaista oman kantansa asiaan?

Jos saneltiin, niin ovatko enemmistöpäätökset jo vallitsevaa hallintomenettelyä EU:ssa, vaikka sellaisesta ei ole voimassaolevaa sopimusta?
Jos suomalaiset olivat tuollaisen sopimisen kannalla, niin missä kohdassa kansalliset etumme tulivat valvotuiksi?