Jyväskylän, Jyväskylän maalaiskunnan ja Korpilahden liitoksesta päätettiin tänään kaikkien valtuustojen samanaikaisissa kokouksissa. Liitoksella syntyisi Suomen 7. suurin kaupunki, jossa elää lähes puolet Keski-Suomen 270.000 asukkaasta. Aikaisemmin Jyväskylä ja Korpilahti olivat jo päättäneet kuntaliitoksesta 1.1.2009 lähtien; Jyväskylän maalaiskunta aloitti selvityksen tuohon junaan nousemisesta tuon päätöksen jälkeen.
Korpilahdella liitoskeskustelu käytiin jo Jyväskylä-liitosta selkeästi vastustavan kansanäänestyksen jälkeen; sikäläinen valtuusto viittasi kuntalaisten mielipiteelle sillä tunnetulla kintaalla. Nyt uusintaäänestyksessä valtuusto päätyi laajemmankin liitoksen kannalle äänin 19 - 7, Jyväskylä vielä selvemmin 57 - 2. Pahimmin kipuiltiin maalaiskunnassa. Sen myönteinen päätös 32 - 19 lykkääntyi myöhään iltaan.

Liitoshanke käynnistyi KUPRU-hankkeen myötä tavoitteena kustannussäästöt kuntapalvelujen rakenteita uudistamalla. Selvityksen jälkeen laaditun yhdentymissuunnitelman mukaan säästöjä ei olekaan odotettavissa; nyt puhutaan kehittämisestä. Tavoitteiden toteutumisesta bloggasinkin jo runsas kaksi viikkoa sitten.
Kustannussäästöjä palveluverkostoa harventamatta ei kai aikuisten oikeasti voitu odottaakaan, kun samat ihmiset asuvat entisillä paikoillaan liitoksen jälkeenkin. Kuntarajojen poistaminen ei kenenkään palkkaakaan nostaisi - kuntajohdon palkkoja ehkä lukuun ottamatta. Kenenkään työmatkakaan ei lyhenisi, joten sekään ongelma ei rajojen poistamisella korjaannu. Eivätkä ne kuntarajat ole muodostaneet esteitä yritystenkään markkina- tai rekrytointialueilla.
Kehittämisen kanssakin on vähän niin ja näin. Tähän saakka rakentamista Jyväskylän kaupungin alueen ulkopuolelle on kutsuttu yhteiskuntarakenteen pirstaloitumiseksi. Aika näyttää, kutsutaanko vastaavaa rakentamista liitoksen jälkeen yhteiskuntarakenteen kehittämiseksi. Kaavoituksella on kuitenkin oleellinen merkitys alueiden palvelutarjontaankin; sillä ratkaistaan, mitkä alueet kehittyvät, mitkä näivettyvät. Palveluille käy samalla tavalla.

Säästöistä aloitettiin, työ on vasta alussa ja nyt puhutaan kehittämisestä. Ei tullut kissalle takkia. Tuleeko edes liiviä, riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka innokkaasti suurkunnan johdon annetaan käyttää saksia. Vaarana on, että tuluskukkarokin vaihtuu matonkuteisiin.

Lisäys 19.2.08   Kuntaliitos lukuina ( Suur-Jyväskylä / Jyväskylän kaupunki )
Asukkaita (31.12.2006)    125.221  /  84.739
Sijaluku Suomessa              7.  /  9.
Sijaluku EU:ssa                 297.  /  -
Pinta-ala km2  (maa)       1172,32  /  105,85
Asukastiheys                   106,8    /   800,6
Suurin etäisyys       Saakoski  (40 km) - Kuikka (22 km)    62 km