Eilisessä TV1:n A-Zoom ohjelmassa käsiteltiin pankkivangeiksi joutuneitten velallisten kohtaloa Seppo Konttisen kirjan Salainen pankkituki pohjalta. Kuin suorana jatkumona sille tämänpäiväisessä Lauantaiseurassa vieraana oli tuon ajan pääministeri Esko Aho visioimassa strategioita selvitä mm. Venäjän puutullien aiheuttamista ongelmista.
Ottamatta lainkaan kantaa niiden kelvollisuuteen pitää kysyä, onko aivan varma, että Ahon uskottavuus riittää niiden esittämiseen. Vihreä lanka -lehti kuuluttikin koko etusivun lööpillään "Esko is back!" ja artikkelissaan, kuinka Esko Aho pelastaa jälleen Suomen lamalta.

"Yhteiskunnan rakenteiden on muututtava", totesi Aho arvostellen Bochumista käynnistynyttä Nokia-boikottia lietsovia saksalaisia ymmärtämättömyydestä globalisaation periaatteista. Rakennemuutoksiin 50- ja 60-luvulla viitaten Aho kertoi nykyisin olevan paljon aikaisempaa enemmän välineitä mm. työttömyyden torjumiseen. Eikö niitä ollut käytettävissä 90-luvulla, kun Ahon ohjauksessa rakennemuutos aiheutti 500.000 hengen supertyöttömyyden? Ainakin ne välineet näyttävät olevan pääasiassa tilastoteknisiä, kun piilotyöttömyys mukaan lukien heistä n. 60% on edelleen työttömänä.

Noiden visioiden jälkeen voin vain lohduttautua sillä, ettei Esko Aho ole yhteiskuntamme perämiehenä tai navigaattorina. Hän seisoo rannalla antamassa ohjeita.