Eduskunnan hallinnossa on tuoreen tutkimuksen mukaan vakavia ongelmia: hallinto on ylhäältä johdettua, päätösten läpinäkyvyys huono, toimintaa johtavalla kanslialla ei ylipäätään ole tapaa toimia eivätkä osastot kommunikoi keskenään.
Puhemies Sauli Niinistön johtama työryhmä pohtii eduskunnan hallintoa. Komiteaa ei tämänhetkisen tiedon mukaan olla asettamassa. Sehän olisikin varmin keino haudata ikävä asia.
Edellinen puhemieshän oli Paavo Lipponen. En kuitenkaan usko, että hän olisi yksinään onnistunut eduskunnan hallinnon ryssimääm. Uskoakseni se on perua pitemmältä ajanjaksolta.

Hieman aiheen ohi:
Kamelin habitus on saatu määriteltyä: komitean suunnittelema hevonen.

OM Tuija Braxin mukaan myös demokratia on kriisissä; kansalaiset pitävät mahdollisuuksiaan vaikuttaa heikkoina, mikä mm. alentaa äänestysaktiivisuutta. Braxin mukaan joka viides nuori on vaarassa elää osatonta elämää.
Jos tuo havainto on lähtöisin edellisen hallituksen käynnistämästä monivuotisesta kansalaisvaikuttamisen hankkeesta - Leena Luhtasen vetämä -, niin ei se työ aivan hukkaan mennyt. Tuosta hakkeesta ja Raimo Vistbackan kirjallisesta kysymyksestä KK 1010/2006 bloggasin runsas vuosi sitten otsikolla Demokratian valuvika. Yhdenmukaisesti eduskunnan tilanteeseen siinäkin päätöksenteko oli ylhäältä ohjattua ja kansalaiset koettiin lähinnä häiriötekijäksi. Ainakaan heidän kuulemiseen ei nähty tarvetta, kuuntelemiseen ei senkään vertaa.

Kun nyt tauti on onnistuttu diagnosoimaan, niin ehkä parannuskeinojakin aletaan vähitellen löytää. Parhaimmalla keinolla on kuitenkin ilmeinen haittapuolensa: kansakunnan kaapin päälle päässyt tai sinne pyrkivä päättäjä voi kokea menettävänsä osan arvovallastaan, kun ulkopuoliset tulevat söhräämään selviä päätöksiä. Kansakunnan kannalta lienee muutama frustroitunut päättäjä pienempi paha kuin frustroitunut kansa. Ensimmäisestä selvitään helposti siirtämällä frustroituneet päättäjät varikolle.