Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin GRECO teki Suomessa maatarkastuksen viime kesänä. Raportissaan GRECO havaitsi puoluerahoituksessa useita kohennusta vaativia epäkohtia. Eräänä niistä ehdokkaitten vaalirahoitusilmoitukset. Vuodesta 2002 lähtien voimassaolevassa laissa ei ole sanktiota, joten käytännössä laki on jäänyt suositusluontoiseksi; noudattaminen korreloinee asianomaisen ehdokkaan moraalin kanssa.
Oikeusministeriö pitää GRECOn suosituksia tärkeinä ja aikoo ottaa ne vakavasti. Tarkoittanee, että jonkinlaisia sanktioitakin määrätään. Tässä vapaasti hyödynnettäväksi yksi ehdotus: rikoslain johtavana periaatteena on määrätä laiton hyöty valtiolle menetettäväksi, meneteltäköön niin myös puolue- ja/tai vaalirahoituksen kohdalla. Puolustukselle kuuluva puheoikeus tulee täytetyksi vaatimalla selvitystä kiistanalaisesta rahoituksesta. Jos selvitys ei ole riittävä vahvistamaan rahoituksen lainmukaisuutta, määrätään kyseinen rahoituserä valtiolle menetetyksi.

Puoluelain mukaan puolueiden on vuosittain toimitettava oikeusministeriölle tilinpäätöksensä ja selvityksensä vaalirahoituksestaan. Periaatteessa ne ovat julkista tietoa, mutta niiden luovuttamista ei ole erikseen säädelty; vain julkisuuslain säädökset viranomaisen hallussa olevien asiakirjojen julkisuudesta säätelee sitä. Välitön korjaus olisi saatavissa sillä, että velvoitetaan puolueet julkaisemaan tilinpäätöksensä ja vaalirahoituksensa. Internet olisi eräs helposti hyödynnettävissä oleva kanava. Kustannuskysymys se ei ainakaan voi olla, koska kaikilla puolueilla on jo omat nettisivunsa. Tilinpäätöksiä niiltä ei ainakaan nykyisellään ole löydettävissä, vaalirahoituksista puhumattakaan.