Nokian vesilaitoksella jäi väärä venttiili auki ja jätevettä virtasi vesijohtoverkostoon useamman päivän ajan. Puolet asukkaista kärsii jostakin aivan muusta kuin ummetuksesta. Iltalehti uutisoi uudesta piirteestä asiassa: pikkuvauva sairastui vakavasti - kunnan terveystarkastaja kieltäytyi ottamasta näytettä vesijohtovedestä. Kunnan nettisivujen mukaan terveystarkastaja on Markku Mäkiranta.

Kunnan palkkalistoilla oleva tarkastaja on kieltämättä puun ja kuoren välissä kun tulee arvioitavaksi, onko kunnan toimittama vesijohtovesi kelvollista. Mutta tuokaan ei anna oikeutusta laiminlyödä velvollisuuttaan; jos laiminlyö, ottaa henkilökohtaisen vastuun seurauksista. Rikosnimikkeenä voisi tulla kysymykseen mm. virka-aseman väärinkäyttö.
Vielä huolestuttavammaksi laiminlyönti tulee, jos terveystarkastaja jo tuolloin tiesi viemärivesien vuotamisesta. Kai kunnan vesilaitos ilmoitti terveystarkastajalle välittömästi vahingon havaittuaan? Vaihtoehtoisesti terveystarkastajan kieltäytymisestä seurasi ainakin vahingon pitkittyminen, mikä sekään ei ole hänelle kunniaksi. Asiassa toistaiseksi esiin tullen perusteella on syytä epäillä jälkimmäistä.

Omavalvonta on toistuvasti osoittautunut niin puutteelliseksi, että oikeusvaltiossa sellaisesta pitäisi päästä eroon. Pahimmillaan se johtaa täysin kontrolloimattomaan mielivaltaan. Sellaisestakin on tuore esimerkki Laukaan Lievestuoreelta - palaan asiaan hieman myöhemmin.