EMU-ehtojen sallittu alijäämä 3 % ei toteudu Ranskassa pääministeri Dominique de Villepin keväällä esittelemässä aikataulussa vuoteen 2010 mennessä. Pääministerin tiukka säästölinja ei houkutellut ranskalaisia äänestäjiä ja presidentiksi nousi Nicolas Sarkozy, joka nyt esittää alijäämän korjaamiselle kahden vuoden jatkoaikaa. Todennäköisesti tuokin takaraja siirtyy, kuten se on siirtynyt tähänkin saakka. Joustavuutta on löytynyt EMU:n käyttöönotosta lähtien - suurille EU-maille. Liittymiskriteereiksi kirjatut rajat todettiin "ohjeellisiksi" jo järjestelmää perustettaessa, kun ilmeni etteivät Ranska, Saksa ja Italia täytä kriteereitä. Kreikka puolestaan täytti ehdot väärentämällä taloustilastonsa.
Joustavuutta Ranskan suuntaan tarvitaan EU:n syvenemis- ja laajenemishankkeiden turvaamiseksi. Perustuslakiin ja Turkin jäsenyyteen nuivasti suhtautuva Sarkozy voisi halutessaan viedä päätöksen uuteen kansanäänestykseen, ainakaan sitä riskiä EU:ssa ei olla valmiita ottamaan.

Tulisiko EU toimeen ilman Ranskaa? Entä tuleeko te toimeen vielä Turkin jäsenyyden jälkeen? Ainakin nimen muuttamista on syytä harkita Euroopan Unionista Euroopan - Aasian tai lyhyemmin Euraasian Unioniksi (EAU); seuraavina jäsenyyttä voisivat tavoitella mm. Tsetsenia, Afganistan ja Mongolia. Ilmi selvästi sekin aika vielä olisi edessä, jos Unioni onnistutaan pitämään pystyssä ja "vapaan markkinatalouden" vaatima kasvupotentiaali aiotaan säilyttää.
Puola, muuten, on oppinut yllättävän nopeasti EU:n toimintaperiaatteet kauppaliittona; jyrkkä vastahanka palkitaan myönnytyksillä, vaikka kaupankäynnin retoriikka onkin kovaa. Suomalaiset neuvottelijat eivät hallitse sitä vieläkään, joten joudumme jatkuvasti tyytymään "torjuntavoittoihin".

Toisessa uutisessa kerrotaan Eurostatin tuoreimmasta hintavertailussa, jossa suomalaisten ruokakori todettiin Tanskan ja Irlannin jälkeen Euroopan kolmanneksi kalleimmaksi, runsaat 40% keskihintaa korkeammaksi. Alkoholin hinnassa Suomi ohitti Tanskan kunniakkaalle(?) kakkossijalle. Pientä parannusta on tulossa hallitusohjelmaan kirjatulla ruuan ALV:n alennuksella, sillähän on jo aikeeseen kielteisesti suhtautuneitten vihreitten suostumus. Oppositiopuolue SDP halunnee edelleen säilyttää pysyväksi säätämänsä 17 %:n tason?