Ulkoministeri Erkki Tuomioja on huomauttanut Serbiaa välttämättömyydestä selvittää avoimesti lähihistoriansa synkimmätkin jaksot, jotta maasta voisi tulla oikea demokratia.
Raamatunlause rikan osoittamisesta toisen silmästä toteutuu kaikessa karuudessaan, kun nimenomaan sdp on pitänyt huolen oman lähihistoriamme piilottelusta.
Mm. sdp-läisen Mauno Koiviston sdp-läisen Seppo Nevalan johtaman SUPO:n kassakaappiin piilottamat Stasi-listat pysyvätkin piilossa. Niiden aktiivisina salaajina ovat kunnostautuneet myös sdp-läinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari ja sdp-läinen sisäministeri Kari Rajamäki.
Piilossa pysyvät myös sodan jälkeisen historiaamme vakavimmin vaikuttaneitten lamavelkojen taustoja selvittäneen Mauno Koiviston 6.5.1992 koollekutsuman oikeuspoliittisen seminaarin , nk. Koiviston konklaavin asiakirjat. Niiden salaamisesta päätti sdp-läinen Tarja Halonen.

Myös äskettäin kaivauksilla varmistuneet Lappeenrannan Huhtiniemen joukkohautojen asiakirjat ovat hävinneet. Jo 60 vuotta "kansanperinteenä" tunnetut jatkosodan aikaiset teloitukset nousivat päivänvaloon, kun alueen viemäröintitöissä 1971 tuli esiin luurankoja. Ainakin osa löytyneistä kalloista vietiin "tutkittavaksi"; sittemmin nekin katosivat jäljettömiin. Tapauksen tutkimista vastustettiin kiivaasti vetoamalla asiakirjojen puuttumiseen; ei kuulemma ollut mitään tutkittavaa.
Toistaiseksi ainoassa julkisuuteen tulleessa asiakirjassa, jossa vahvistetaan Lappeenrantaan perustetun sotaoikeuden, tuomarina Toivo Tapanainen, on reunamerkintä, että majuri Kalle Lehmus oli määrätty valvomaan sotaoikeuden asiakirjojen hävittämisen. Lehmus toimi Mannerheimin luottomiehenä propagandatehtävissä. Hän oli myös tunnettu sdp-läinen.
Jutun uusimmasta käänteestä, kaivauksissa löydetystä 11 hengen joukkohaudasta, sdp-läiset ovat olleet hissun kissun. Heti perään julkistettiin, että uhreja olisi haudattu myös Valkealaan.

Sosiaalidemokraattiset varpaat löytyvät myös viime TV1:n maanantain MOT-ohjelmassa esitetyn nk. Förstin jutusta. Vanhukset häädettiin poliisivoimin velattomasta omakotitalostaan CNN-rakennusliikkeen kerrostalon tieltä. Operaatio toteutettiin pakkolunastamalla Förstien tontti kaavamuutoksen turvin; Förstit fataaliseksi osoittautuneen muutoksen hyväksymiseen harhauttanut Espoon asemakaava-arkkitehti Nils Fager oli sittemmin sdp:n kunnallisvaaliehdokkaana.
Pakkolunastuksen mahdollistaneen Kiinteistönmuodostamislain syntyjärjestys oli hyvin erikoinen:
Samassa yhteydessä hyväksyttiin useita lakeja (HE 227/1994), joista vain Lunastuslaki vahvistettiin perustuslain säätämisjärjestyksessä. Muut lait alistettiin siihen, mukaan lukien tuon(kin) pakkolunastuksen "mahdollistanut" Kiinteistönmuodostamislaki, ja säädettiin tavallisina lakeina. Lait esitteli oikeusministeri Anneli Jäätteenmäki, valtioneuvostossa esittelijänä toimi hallitussihteeri Elma Solonen.
Tavallisella lailla ei voi rajoittaa perustuslaissa säädettyä omaisuuden suojaa, ja Lunastuslaki sallii pakkolunastuksen vain yleisen edun perusteella. Käytännössä on kuitenkin sovellettu laajemman valtuuden "mahdollistamaa" Kiinteistönmuodostamislakia. Ainakin tuolta osin on toteutunut sdp-läisen Kalevi Sorsan pääministerinä 1972-1975 kaavailema visio "omistusoikeudesta on tehtävä tyhjä käsite".

Lähihistoriaamme ovat myös sdp-läiset elinkeinoelämän silmäterät, kuvaputkitehdas Valco OY ja monialakonserni EKA. Konkurssitilaan joutunut Valco pakkoliitettiin miljoonamyötäjäisillä Valmet OY:öön saattohoidettavaksi. Sillä katkaistiin yhteys Kalevi Sorsaan; jäljelle jäi vain "vintille viedyt" Saloran lahjastereot..
EKA:n ja Hakan konkurssipesää puolestaan tyhjennettiin viimehetken "aseveli"-kaupoilla; osa niistä on saatu palautettua konkurssipesälle. Toisessa haarassa, Työväen Säästöpankista, veljensä ja Way Up -yhtiön kautta luottojaan järjestellyt sdp-läinen Ulf Sunqvist sai tuomion mm. törkeästä petoksesta ja velallisen epärehellisyydestä. Sittemmin sdp-läinen ministeri Arja Alho pelasti Sundqvistin erillissopimuksella, jolla Sundqvistilta meni kaikki velat ja jäi vain omaisuus.
Alho joutui asiassa kiistelemään sdp-läisen pääministeri Paavo Lipposen kanssa siitä, tuliko Sundqvistin armahduskäsky Lipposelta vai ei. Selvyys saatiin vain siitä, että Alho eroaa.

Rauniot savuavat yhä, ja jo sammuneiksikin luultuja on leimahtamassa uudelleen. Niissä kaikissa toimineiden poliittisen taustan perusteella ei tarvitse ihmetellä, miksi juuri sdp haraa vastaan "vanhojen muistelemisessa".

Lisäys 28.10.06: Eilinen valtakunnansyyttäjän tiedote kertoo, että myös kolmea Hakan konkurssipesän hoitajaa vastaan nostetaan syytteet laiminlyönneistään noiden "aseveli"-kauppojen pesälle aiheuttamista vahingoista.