Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka moitti 26.5.05 antamassaan kantelupäätöksessä 42/4/04 poliisimiestä rikosilmoituksen kirjaamisen viivästymisestä:

Poliisi oli kirjannut 27.2.1996 saapuneen rikosilmoituksen vireille vasta 20.1.1997. Apulaisoikeuskansleri kiinnitti poliisilaitoksen huomiota esitutkinnasta ja pakkokeinoista annetun asetuksen 1 §:n mukaiseen velvollisuuteen kirjata tietoon tullut rikosilmoitus viipymättä.

Tuore apulasioikeusasiamies Jukka Lindstedt puolestaan ei nähnyt oikeusasiamiehensihteeri Mikko Eteläpään yksinään allekirjoittamassa vastauksessa 18.1.06 Dno 2942/4/05 huomauttamista kesäkuussa 2001 tehdyn rikosilmoituksen jäämisessä kirjaamatta.
Ehkä Lindstedtin ja Eteläpään ratkaisuun vaikutti se, että tuossa tapauksessa KRP:n apulaisjohtaja Kauko Aaltomaa oli päättänyt, että käräjäoikeuden todistajanauhoitusten riidatonta leikkaamista koskevaa rikosilmoitusta ei kannattanut edes kirjata, koska sitä ei otettaisi tutkittavaksi, ja että KRP:n toinen apulaisjohtaja Jari Liukku oli ilmoittanut asianomistajalle päätöksestä olla tutkimatta asiaa.
Neljä vuotta kestäneen mm. rikostarkastaja Sirpa Laakson kanssa käydyn kissa-ja-hiiri -leikin jälkeen KRP:n rikosylitarkastaja Heikki Kopperoinen viimein myönsi, että rikosilmoitusta ei ole koskaan kirjattu poliisin RIKI-järjestelmään. Kirjaamatta jäämisen toteamisen lisäksi Kopperoinenkaan ei nähnyt tarvetta muihin toimenpiteisiin.
Apulaisoikeusasiamiehen "ei ole aihetta" (EOA) -vastauksen perusteluna oli, että "rikosilmoitusten kirjaamista koskeva asetus ei sisällä RIKI-järjestelmän käyttöön velvoittavaa säännöstä".

Apulaisoikeuskanslerilta moitteet saaneella poliisimiehellä näyttäisi olevan aihetta perätä maineensa puhdistamista. Hän näyttää saaneen moitteet aiheettomasti ja ilman velvoittavaa säännöstä tekemästään "rikkomuksesta".
Noin onnellinen moititun poliisin tilanne ei kuitenkaan ole. Sisäasiainministeriön ohjeitten mukaan kaikki rikosilmoitukset on viivytyksettä kirjattava lokakuussa 1998 koko maassa käyttöönotettuun RIKI-järjestelmään. Velvoite on säädetty myös asetuksen esitutkinnasta ja pakkokeinoista (575/1998) 1 §:ssä.
Ilmankos apulaisoikeusasiamies Lindstedt ei ole allekirjoittanut kanteluvastausta.