Kansalaiset ovat vapaissa vaaleissa valinneet Suomelle uuden presidentin. Onnitteluni vaalit voittaneelle Tarja Haloselle.
Täyden tunnustuksen ovat ansainneet myös kaikki muutkin ehdokkaat tukihenkilöineen aidosti - niin uskon - Suomen ja suomalaisten parasta tavoitelleesta työpanoksestaan. Osan tuosta tunnustuksesta otan itsellenikin.

Tiukan kamppailun huumassa ilmeni ylilyöntejäkin, ehkä jonkun mielestä syyllistyin itsekin sellaiseen. Perusteltu arvostelu kuitenkin täytyy itse kunkin hyväksyä. Sen kiistäminen kuuluu totalitaariseen järjestelmään, diktatuuriin, ja sitä suuntaa en pidä tavoittelemisen arvoisena.
Perusteltu arvostelu on myös positiivista. Se antaa kulloisillekin päättäjille toisenlaisen näkökulman arvioida meihin kaikkiin vaikuttavien päätösten seurauksia, ja ehkä korjata sihtiäkin parhaan mahdollisen päätöksen tekemiseksi.
Toivottavasti ainakin kaikki päättäjät, mutta myös heidän kiihkeimmät kannattajansakin, osoittavat nyt henkisen kypsyytensä hautaamalla sotakirveet ja keskittymällä tekemään aidosti oikeita päätöksiä kansalaisten parhaaksi.

Kansalaiset ovat nyt tahtonsa ilmaisseet, ja sen tahdon mukaan toimitaan.
Mutta onko joku halukas väittämään kansan kyvyttömäksi valitsemaan maalle presidenttiä? Tai onko joku halukas väittämään kansan kyvyttömäksi valitsemaan maalle eduskuntaa? Entä onko joku halukas väittämään kansan kyvyttömäksi päättämään jostakin muusta itseään merkittävästi koskevasta kysymyksestä?
Luulisi ainakin presidentiksi valitun tunnustavan kansalaisten itsenäisen harkintakyvyn, ja siten puhuvan kansanäänestysten puolesta kansalaisten nimissä tehtävistä merkittävistä ratkaisuista päätettäessä.
Samoin luulisi presidentiksi valitun tunnustavan kansalaiset harkintakykyiseksi myös arvioimaan lähihistoriamme tekoja ja tekijöitä. Ainakin salailun luulisi kuuluvan siihen pysähtyneisyyden aikaan, jonka piti olla jo menneisyyttä. Tarkoitan nyt erityisesti presidentin vallinnassa olevia Stasi-listoja ja Mauno Koiviston presidentinlinnassa 6.5.1992 järjestämän oikeuspoliittisen tilaisuuden, nk. Koiviston konklaavin, asiakirjoja.