Iltasanomat pudotti vaaliviikon uutispommin kirjoittamalla, että presidentti Tarja Halonen on siunannut NATO-yhteistyön ja suomalaisten osallistumisen NATO:n n. 17.000 hengen taistelujoukkojen (NRF) harjoituksiin. Uutisen mukaan presidentti, hallitus, ulkoministeriö ja puolustusministeriö ovat salaa valmistelleet hanketta viime keväästä lähtien. Ainakin vaalitenteissä Halonen ja Matti Vanhanen ovat kiistäneet asian. "Päätös tehdään aikanaan" on ollut heidän ainoa kommenttinsa pääesikunnan julkisuuteen tuomasta hankkeesta. Halonen sentään myönsi sen verran, että EU:n joukot voisivat mennä mukaan noihin harjoituksiin. Mutta kuka antaa lähtökäskyn?
Aila Paloniemi (kesk) vakuutti Jyväskylässä kysyttäessä, että asiassa ei voi olla perää, sillä ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä hänen pitäisi tietää siitä **). Aiemmin myös puolustusvaliokuntaa johtava Kauko Juhantalo (kesk) on kiistänyt asiasta käydyn edes poliittista keskustelua. Kevään aikana varmistunee, onko jollakin nk. luova käsitys totuudesta.
Merkinnässäni 1.1.06 ihmettelin, kuinka on mahdollista, että sotilasvalansa velvoittamat kenraalit olisivat puuhastelleet hankkeessa ylipäällikkönsä ja pääministerin tietämättä. Valapattoja ei ainakaan näytä ryhdytyn etsimään, joten vähintään jälkikäteinen hyväksyntä päätökselle lienee jo annettu. Ehkä se on niin salainen, että päättävätkään tahot eivät tiedä hankkeesta. NATO:ssa näyttää olleen ajoittain hankkeita, joista NATO:n ylin johtokaan ei ole tietoinen. Ruotsissakin erittäin salaiset asiakirjat väitetään leimatun "BFFL"-leimalla
   (Bör Förstöras Före Läsande - hävitettävä ennen lukemista).

Iltalehti puolestaan siteerasi vaalitentissä kuultua Tarja Halosta, joka kertoi hänellä ja Paavo Lipposella olleen julkituotua jyrkempi kanta USA:n Irak-operaatioon, mutta yhteinen tuki saatiin vain julkisuuteen annetulle lievemmälle lausunnolle. Halonen ei tarkentanut jyrkempää kantaa vastustaneita. Ainakin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari (sdp) on toistuvasti tuonut NATO-myönteiset kantansa julkisuuteen. Ehkä häntä kannattaisi kuulla asiasta.

**) Lisäys 7.1.06   MTV3:n iltapäivän uutisissa haastateltu Tarja Halonen kiisti salaisen valmistelun:
"Kyllä keskusteltu on valiokunnissa vaikka kuinka paljon."
Lisäys 9.1.06   Valiokuntien mietinnöistä ja lausunnoista v. 2005 (yht. 6 kpl) ei löydy mitään viitettä Naton nopean toiminnan joukkojen kanssa suunnitellusta yhteistyöstä. Iltasanomat arvioi, että ainakin 190 kansanedustajaa olisi kuullut asiasta ensimmäistä kertaa.