Vaalitulos antoi Perussuomalaisille vaa'ankieliasetelman:
perinteinen blokkijako on porvarien eduksi 24 - 28, lisäksi vihreitten 7 ja Perussuomalaisten 8 paikkaa.

Vihreitten kanssa sosialisti saisivat 31 paikkaa (SDP 17 + Vasl 6 + SKP 1 + Vihr 7) eli selkeä vähemmistö. .
Porvarit vastaavasti 35 (KOK 13 + Kepu 11 + KD 4), ei enemmistöä sillekään.

Molemmat leirit tarvitsevat Perussuomalaisten tuen enemmistöasemaan.

Ilmankos vasemmistolla on pallo hukassa; eivät ole viikossa saaneet päätettyä edes sitä, ketkä heidän puolestaan käyvät neuvottelut.
Siksi porvariblokki avasi toiseksi suurimpana ryhmänä. Se haluaisi edetä ohjelma edellä: syyskuussa hylättyä valtuustosopimusta halutaan voimaan.

Mutta miksi hyväksyä ”kaunis” ohjelma, jos käytäntö on jotakin aivan muuta. Miten esimerkikiksi terveyskeskusten lakkautus (Säynätsalo) saadaan sovitettua kirjaukseen ”lakisääteiset lähipalvelut turvataan”?

Kokoomuksen ehdotus ”poistetaan kohta ohjelmasta” on toki eräs, helppo ratkaisu, mutta sitten jäljelle jäänyt ei kelpaa Perussuomalaisille senkään vertaa.
Sovittamaton ristiriita on myös palveluverkkojen leikkausten ja kirjauksen ”heti vuoden 2013 alussa laaditaan palvelustrategia” kanssa.
Palautetaanko jo lakkautetut terveyskeskukset, jos palvelustrategiassa ne hyväksi todetaan?

Ohjelma edellä toki voidaan neuvotteluja käydä - paikkajaostakin -, mutta ei nopeutetulla aikataululla; ei mitään sopimusta ennen kuin talousarviosta on päätetty.
Siitä päätetään marraskuun toisessa kokouksessa 13.11..

Ensi maanantaina, 5.11. on tarkoitus päättää veroäyristä; väärässä järjestyksessä talousarvioon nähden.
Korotusesitys - jo kolmas tällä valtuustokaudella - ei kelpaa Perussuomalaisille. Mutta ei sille vaihtoehtoinen palvelumaksujen korotus senkään vertaa. Ainakin kaupunginjohtajan esityksessä ollaan jättämässä kotihoidon alin maksuluokka kokonaan ilman tukea.

Perussuomalaisten näkemys on, että koska kaupungin talous vedettiin kuralle investoinneilla, investoinneilla se on myös korjattava. Aluksi pakastamalla muut kuin välttämättömät homekoulujen ja -päiväkotien ym. investoinnit; ei enää ”imago-shoppailuja” ohi investointiohjelman.
Toisekseen on hyväksyttävä negatiivinen vuositulos; riittää, että vuosikate on positiivinen, ja poistot ovat mitä ovat. Poistot ovat laskennallinen erä, joka ei vie rahaa senttiäkään kaupungin kassasta. Niillä vain ”syödään” pääomaa, mutta kyllä siinä syötävää nyt riittääkin; tällä valtuusokaudella investoinnnit ylittyivät 117 miljoonaa, valtuuston päätöksellä piti supistua 40 miljoonaa.
Esimerkiksi kaupunginjohtajan budjettiestyksessä poistot hyppäävät 44:stä 83 miljoonaan.