Vihreitten kansanedustaja ja MEP-ehdokas Jyrki Kasvi tunnusti/tunnisti olevansa palkkakuopassa.
Onhan meillä ollut paljonkin porua matalapalkka-aloista, mutta kovin tavallista ei ole, että kansanedustajatkin - kulu- ja kalukorvauksineen - luetaan siihen joukkoon.

Siltä osin Kasvi on epäilemättä oikeassa, että pieni liksa saattaa houkutella lisäansioihin, asemaakin hyväksi käyttäen. Jos sitä suinkin voi käyttää hyväksi. Lakeja säätävät ja yhteisiä varoja eri perustein jakavat henkilöt ilmiselvästi voisivat.
Onkohan Kasvi arvioinut omaa käyttäytymistään, kun hakee vertailukohdan Koreasta; ei kuitenkaan Pohjois-.

Aivan vähäinen tuo huoli ei voi eikä saa olla. Kansalaisten epäluottamus poliitikoita kohtaan on niin laajaa, että aivan katteetonta se ei voi olla, vaikka korruptiota tutkivan Transparency International ei sitä olekaan Suomessa havainnut. TI:n tapauksessa ilmeisin syy on, että suomalainen Hyvä-Veli -verkosto on onnistunut erottamaan syyn ja seurauksen ainakin ajallisesti niin, että ne eivät näytä riippuvan toisistaan. Kun asioista sovitaan "suusta-korvaan" -menetelmällä, ei ainakaan juridisesti pätevää näyttöäkään niiden keskinäisestä riippuvuudesta ole olemassa; pelkkä kiistäminenhän kumoaa vahvankin epäilyn. Menetelmä perustuu luottamukseen: antaja tietää saavansa vastapalvelun - myöhemmin, sopivassa yhteydessä.
Kiinnijäämisen riski on siis olematon, ja taloudellisestihan hyötyvät molemmat, kun maksajiksi pannaan asiassa täysin osattomat kansalaiset. Pienistä summista ei ole puhe, jos/kun esimerkiksi Juhani Sjöblomiin (kok) ja Nova Groupin pelastamiseen liitetyssä kiinteistökaupassa pelkästään välittäjän feen kerrotaan olleen n. 2 miljoonaa euroa. Se hanke tosin meni mönkään, kun Nova Group ajautui konkurssiin ja Destian tj. Jukka Laaksovirta joutui eroamaan. Toivo Sukarin Kimingin hankkeessa vastaava järjestely ehdittiin tekemään.

Vaalirahoituksen sotkujen yhteydessä nuo nk. kiitollisuusvelaksi kutsutut kytkökset nousivat taas esiin. Avoimuus olisi tehokas keino perusteettomia epäilyjä vastaan, mutta perustelluille epäilylle se olisi kohtalokas. Ehkä juuri siksi valittiinkin tuo avoimuuden välttelyn menetelmä.
Nyt mm. Euroopan Neuvoston korruption vastaisen elimen GRECO:n raporttienkin tukemana puhutaan jo avoimesti Hyvä-Veli -verkoston korruptoivasta ominaisuudesta. Vertailukohtaa haetaan Valko-Venäjältä. Kasvin vertailumaa taitaa olla hieman kunniallisempi.